Overslaan en naar de inhoud gaan

Dubbel zoveel rente, hogere veiligheid en sneller winst dan op een spaarboekje

Tim Nijsmans, 21-05-2023
geld-ETF

De lage rente op de spaarrekeningen doet mensen steigeren. Zeker omdat ondertussen bij de Europese Centrale Bank de bankiers zelf 3,25% opstrijken. Er is echter een andere manier dan te gaan bedelen voor een hogere rente op een termijnrekening of bij een buitenlandse bank een nieuwe rekening te moeten openen.

Met een geld-ETF vol met veilige schatkistcertificaten van de overheid ben je onmiddellijk aan het beleggen. Met een brutorente van 3,07% (21/5/2023) die verder klimt heb je een enorm voordeel. De veiligheid is veel groter dan op een spaarrekening. Hier is immers de overheidsgarantie zonder grens terwijl het tot 100.000 euro beperkt is bij je bank. Je rente is ook onmiddellijk te innen door je geld-ETF terug te verkopen. Je moet geen jaar wachten op een getrouwheidspremie.

De geld-ETF leent geld op korte termijn aan de overheid. Het kan steeds meer rente ontvangen omdat de overheden meer betalen dan de ECB. Deze geld- of monetaire fondsen zijn veel flexibeler want moeten niet kijken naar kredieten aan klanten. Het geld van een fonds blijft ook van de klant in tegenstelling tot dat op een bankrekening. Door deze leningen tussen 1 en 6 maanden telkens te vernieuwen profiteert dit alternatief voor een spaarrekening ook van de stijgende rente op korte termijn.

Omdat de winst in de koersstijging zit, moet je niet wachten tot het einde van het jaar voor je de winst kan zien en meenemen. Je rente zal ook na een aantal maanden al herbelegd worden waardoor je nog eens rente op rente krijgt. Iets dat je bij een spaarrekening pas na één jaar zal zien. Je koopt dit spaaralternatief heel eenvoudig op de beurs. Hulp is mogelijk via de Vermogensgids en hieronder nog eens de pro en con's van de geld-ETF

 

Pro argumenten

  • Rente ligt met 3,07% en stijgend hoger dan de 1,50% die je momenteel maximaal kan halen bij de bank
  • Grotere staatsgarantie dan bij spaarrekeningen en termijnrekening, onbeperkte staatswaarborg door het overheidspapier
  • Enorme flexibiliteit doordat je elke dag kan verkopen en zo je rente opnemen
  • Staat los van de banken want je blijft eigenaar van je gelden door je deelbewijzen van het fonds
  • Bij een verdere rentestijging zal automatisch je rentevoet omhoog gaan

Contra argumenten

  • Je hebt aankoop- en verkoopkosten bij de transacties bij je beleggingsrekening wat op te lossen valt door een goedkope online broker te kiezen
  • Beurstaks is 0,12% bij aan- en verkoop
  • Je moet zelf je orders ingeven waarbij de Vermogensgids je kan ondersteunen
  • De rente kan ook dalen en dan zal je geld-ETF minder beginnen stijgen
  • Net als op een termijnrekening betaal je 30% roerende voorheffing, aangifte indien niet afgehouden door je broker (FCP)

Wil je een uitgebreider gesprek over beleggen in zo'n geld-ETF of beleggen in het algemeen. Een vrijblijvend gesprek met Tim Nijsmans van de Vermogensgids kan altijd. Mail naar tim@vermogensgids.be om te horen welke geld-ETF hij verkiest.

geld-ETF of monetair fonds