Overslaan en naar de inhoud gaan

Eén van de saaiste aandelen van de Brusselse beurs komt geld ophalen

Tim Nijsmans, 21-11-2019
TINC Ring Gent

TINC kopen via de rechten geeft je voordelen

Vanaf vandaag 21 november kan je inschrijven op nieuwe aandelen van TINC. Deze onderneming investeert in infrastructuurprojecten voornamelijk in België en Nederland. De constructie van wegen, sluizen, energieprojecten tot zelfs een glasvezelnetwerk kan met de financiering van TINC sneller uitgevoerd worden. Het extra kapitaal dat ze ontvangen willen ze gebruiken om nog meer te investeren. De vraag vanuit de overheidssector is dan ook groot.

Publiek-Private Samenwerking (PPS)

De samenwerking tussen de privé en de overheid op het vlak van infrastructuurwerken krijgt soms de benaming PPS of Publiek-Private Samenwerking. In het geval van TINC pre-financiert de onderneming de projecten van de overheid. Vanaf de oplevering begint de overheid TINC terug te betalen inclusief een vergoeding voor deze dienst. Daarnaast investeert TINC ook in energieprojecten maar ook in private initiatieven zoals parkeergarages, glasvezelnetwerken, etc.
 

Kapitaalverhoging

De nieuw gecreëerde aandelen TINC zorgen voor extra geld dat deze groep wil investeren. TINC wil dit nieuwe geld in de eerste plaats halen bij hun bestaande aandeelhouders. GIMV (Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen) en Belfius zijn als grootaandeelhouders al akkoord om bij te investeren. In die optiek krijgt elke oude aandeelhouder van TINC één recht per aandeel in bezit vanaf donderdag 21 november. Met drie van deze rechten kan je één nieuw aandeel TINC kopen aan 12,40 euro.

TINC logo klein

 

Hoe TINC kopen via de kapitaalverhoging?

Indien je nog geen aandelen TINC hebt dan kan je deze rechten op de beurs kopen. Deze rechten gaan vanaf vandaag, donderdag 21 november, immers op de beurs noteren tot en met 2 december om 15u. Je kan ze net op dezelfde manier kopen als een aandeel. Je koopt drie keer zoveel rechten als je aandelen TINC wenst te kopen. Daarna geeft u de instructie aan je bank of broker om in te gaan op deze kapitaalverhoging.

Waarom TINC kopen via de rechten?

Het grote voordeel van de aankoop via de rechten is besparing van beurstaks, kosten en mogelijk een koersvoordeel. De uitoefening van de rechten is een ‘primaire uitgifte’. Dat is een moeilijke term om te zeggen dat de aandelen nieuw zijn. Op die primaire uitgiftes is geen beurstaks verschuldigd. De besparing komt uit het feit dat de rechten maar een fractie van de koers van een aandeel gaan noteren. Daaruit volgt dat het aankooporder in de rechten maar een klein bedrag is. De beurstaks is procentueel en vaak zijn de transactiekosten van een bank dat ook.

Laat het duidelijk zijn dat door de aankoop van rechten je uiteraard meer betaalt dan de 12,40 euro intekenprijs. Die lagere intekenprijs mag zeker niet de enige reden zijn voor de belegging in TINC.

Wanneer de rechten voor deze kapitaalverhoging kopen?

De rechten kunnen een grillig koersverloop hebben. Bereken dus de faire waarde van de rechten. De correcte waarde van het recht is een derde van het voordeel dat je doet om met de rechten een aandeel TINC te kopen. Bereken het verschil van de koers van TINC en 12,40 euro en deel dit bedrag door drie. Staat de waarde van het recht rond of onder de uitkomst van deze berekening dan kan u de rechten kopen. Staat de waarde er fors boven dan kan je beter afwachten. Op het einde van de periode, tegen 2 december, krijg je vaak nog verkopers die de prijs van het recht lager duwen. Let wel op dat als je op dat moment nog koopt, uw broker nog de aandelen kan bestellen. Vaak is de praktische deadline van de banken korter dan de juridische deadline. Realistisch lijkt tot vrijdag 29 november te kopen en in te gaan op de kapitaalverhoging. 

Risico’s

De risico’s van stabiele dividendaandelen op de beurs zijn terug te brengen tot een rente-risico, schulden en het type belegging. De laatste twee criteria zijn voor TINC zeer gunstig, zeker na de kapitaalverhoging op het vlak van schulden. Investeren voor de overheden geeft ook een zeer sterke stabiliteit van inkomsten en dus dividenden. Het nadeel is de populariteit bij investeerders waardoor de prijzen al sterk gestegen zijn.

Het rente-risico is bij vastgoed en dividend beleggingen zeer hoog. Deze beleggingen worden gekocht als alternatief voor obligaties. Ze zijn dus concurrentie voor vastrentende beleggingen zoals obligaties omwille van de hoge coupons. Bij een stijgende intrestvoet gaan nieuwe obligaties interessanter worden in vergelijking met vastgoed (klassiek en beursgenoteerd) en dividendaandelen. Het risico op dalende dividenden is dan klein maar de koers kan dan wel eens fors terugvallen.

Conclusie

Wens je een mooie stabiele belegging op te nemen in je beursgenoteerde portefeuille dan is TINC een mooie investering. De inkomsten zijn regelmatig en geven een mooi rendement. De groei van TINC maakt het ook langzaam maar zeker interessanter voor grotere beleggers om te investeren. Dat zal de beurskoers blijvend ondersteunen. De lage rente politiek van de centrale banken maken dit type investeringen zeer interessant. Let wel op dat bij onverwachte rentestijgingen je gewicht in dit type beleggingen niet te groot is geworden.

Kom je graag meer details te weten over deze opportuniteit en heb je graag toegang tot de volledige modelportefeuilles, maak gerust een vrijblijvende afspraak.


Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld om enig persoon tot het kopen of verkopen van enig product aan te zetten en kan niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Raadpleeg uw adviseur om te controleren dat de belegging passend is voor uw portefeuille en situatie.