Overslaan en naar de inhoud gaan

Eenvoudig in studentenkamers investeren op de beurs

Tim Nijsmans, 17-10-2019
Xiorkaart

Xior aandelen kopen via de rechten geeft je voordelen

Vanaf vandaag 17 oktober kan je inschrijven op nieuwe aandelen van Xior. Deze vastgoedonderneming investeert in studentenkamers en studio’s in België, Nederland, Spanje en Portugal. Met het extra geld willen ze nog meer investeren in dit groeiende vastgoedsegment.

Vastgoed op de beurs?

Met 12.000 studentenkamers en studio’s is Xior een Europese gigant. Geen enkel andere beursgenoteerde groep speelt hier op in. Ze kopen bestaande gebouwen of projecten en verbeteren de uitbating. Xior mikt op het duurdere type kamer en studio om de huurrendementen hoog en stabiel te houden. Je koopt een aandeel Xior dat recht geeft op de koersprestatie én het dividend dat afhankelijk is van de huren die ze binnenkrijgen. De vastgoedaandelen kiezen vaak, zoals Xior, voor het GVV-statuut. Dit geeft voordelen qua fiscaliteit en geeft beleggers een zekerheid dat er maxima zitten op de schulden en een minimum is aan dividenduitkering.

Kapitaalverhoging

De nieuw gecreëerde aandelen Xior zorgen voor extra geld dat deze vastgoedgroep wil investeren. Xior wil dit nieuwe geld in de eerste plaats halen bij hun bestaande aandeelhouders. In die optiek krijgt elke oude aandeelhouder van Xior één recht per aandeel in bezit vanaf donderdag 17 oktober. Met drie van deze rechten kan je één nieuw aandeel Xior kopen aan 43 euro.

Hoe Xior kopen via de kapitaalverhoging?

Indien je nog geen aandelen Xior hebt dan kan je deze rechten op de beurs kopen. Deze rechten gaan vanaf vandaag, donderdag 17 oktober, immers op de beurs noteren tot en met 24 oktober om 15u. Je kan ze net op dezelfde manier kopen als een aandeel. Je koopt drie keer zoveel rechten als je aandelen Xior wenst te kopen. Daarna geef je de instructie aan je bank of broker om in te gaan op deze kapitaalverhoging.

Waarom Xior kopen via de rechten?

Het grote voordeel van de aankoop via de rechten is besparing van beurstaks, kosten en mogelijk een koersvoordeel. De uitoefening van de rechten is een ‘primaire uitgifte’. Dat is een moeilijke term om te zeggen dat de aandelen nieuw zijn. Op die primaire uitgiftes is geen beurstaks verschuldigd.

Omdat de rechten maar een fractie van de koers van een aandeel gaan noteren, is het aankooporder op het vlak van beurskosten en beurstaks ook zeer gunstig. De beurstaks en kosten van een bank zijn vaak procentueel.

Laat het duidelijk zijn dat door de aankoop van rechten je uiteraard meer betaalt dan de 43 euro intekenprijs. Die lagere intekenprijs mag zeker niet de enige reden zijn voor de belegging in Xior.

Wanneer de rechten voor deze kapitaalverhoging kopen?

De rechten kunnen een grillig koersverloop hebben. Bereken dus de faire waarde van de rechten. De correcte waarde van het recht is een derde van het voordeel dat je doet om met de rechten een aandeel Xior te kopen. Bereken het verschil van de koers van Xior en 43 euro en deel dit bedrag door drie. Staat de waarde van het recht rond of onder de uitkomst van deze berekening dan kan u de rechten kopen. Staat de waarde er fors boven dan kan u beter afwachten. Op het einde van de periode, tegen 24 oktober, krijg je vaak nog verkopers die de prijs van het recht lager duwen. Let wel op dat als je op dat moment nog koopt, uw broker nog de aandelen kan bestellen. Vaak is de praktische deadline van de banken korter dan de juridische deadline. Realistisch lijkt tot woensdag 23 oktober te kopen en in te gaan op de kapitaalverhoging.

Xiorgebouw

Risico’s

De risico’s van vastgoedbeleggingen op de beurs zijn terug te brengen tot een rente-risico, schulden en het type vastgoed waar u in investeert. De laatste twee criteria zijn voor Xior zeer gunstig, zeker na de kapitaalverhoging op het vlak van schulden. Vastgoed voor studenten is een stabiele vorm van vastgoed met veel vraag vanuit de huurders. Het nadeel is de populariteit bij investeerders waardoor de prijzen al sterk gestegen zijn.

Het rente-risico is bij vastgoed en dividend beleggingen zeer hoog. Deze beleggingen worden gekocht als alternatief voor obligaties. Ze zijn dus concurrentie voor vastrentende beleggingen zoals obligaties omwille van de hoge coupons. Bij een stijgende intrestvoet gaan nieuwe obligaties interessanter worden in vergelijking met vastgoed (klassiek en beursgenoteerd) en dividendaandelen. Het risico op dalende dividenden is dan klein maar de koers kan dan wel eens fors terugvallen.

Conclusie

Wens je een mooie vastgoedbelegging op te nemen in je beursgenoteerde (vastgoed) portefeuille dan is Xior een mooie investering. Het vastgoed is zeer gespreid en geeft een mooi rendement. De groei van Xior maakt het ook interessanter voor grotere beleggers om te investeren en dat zal de beurskoers blijvend ondersteunen. De lage rente politiek van de centrale banken maken dit type investeringen zeer interessant. Let wel op dat bij onverwachte rentestijgingen je gewicht in dit type beleggingen niet te groot is geworden.

Kom je graag meer details te weten over deze opportuniteit en heb je graag toegang tot de volledige modelportefeuilles, maak gerust een vrijblijvende afspraak.