Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe presteerde uw bank de eerste drie maanden van 2019?

Tim Nijsmans, 17-04-2019
Geld plant

Hoe presteerde uw bank de eerste drie maanden van het jaar?

Het eerste kwartaal van 2019 is achter de rug en de inventarissen voor einde maart zijn beschikbaar. Tijd om de balans op te maken van een schitterend kwartaal. De aandelenmarkten konden mooi profiteren van een stevig herstel. Deze ‘rebound’ van het zwakke 2018 werd vooral aangevuurd door de centrale banken. De rente werd terug verlaagd of in ieder geval met de nodige aankondigingen lager geduwd.

De modelportefeuilles die we opstelden bij de Vermogensgids konden meesurfen op deze sterk stijgende beurzen. De indexportefeuilles bewogen knap mee met de markt en klopten alvast de meeste bankenfondsen. De ‘outperformance’ van 2018 zet zich dus door. De voorzichtige inkomen-stabiliteit  en vastgoedportefeuilles konden na een schitterend 2018 niet dezelfde prestatie neerzetten in het eerste kwartaal van 2019. De focus ligt bij deze portefeuilles dan ook op veiligheid en dividenden.

De exacte prestaties van de modelportefeuilles kan u hieronder vinden in de tabel:

Tabel modelportefeuilles

Hoe weet u eigenlijk of uw bank of beheerder een goed resultaat heeft gehaald in de eerste drie maanden van 2019?

De eerste stap is het vinden van het correcte rendement om mee te vergelijken. In het geval voor de eerste drie maanden van het jaar zou u de inventaris moeten vinden op datum van 31 maart 2019. Dit komt mogelijk met de post of kan u vaak online opvragen via een beveiligde toegang bij uw bank.

Op deze inventaris kan u het  rendement terugvinden sinds start van het jaar. Dit staat soms ook beschreven als rendement sinds 1 januari 2019 of het year-to-date (YTD) rendement in het Engels. Het rendement is uitgedrukt in een percentage.

De tweede stap is het bepalen van de categorie van uw beleggingsportefeuille. De graadmeter die de financiële sector gebruikt, is het (maximum) percentage aandelen in portefeuille. Heeft u op uw inventaris ook de taarten of staven gezien die de verdeling weergeven van heel uw portefeuille? Daar kan u ook terugvinden wat het percentage aandelen in uw portefeuille is. Het deel van de portefeuille dat in aandelen is belegd is voor de bank de (zwakke) graadmeter van risico. Met het percentage kan u terugvinden in welke categorie uw portefeuille zich bevind. Kijk eens in de tabel voor uw categorie en mogelijke Engelstalige termen die gebruikt worden.

Tabel categorie fonds

Hopelijk kan u nu met de categorie en uw rendement in het achterhoofd kijken terug naar de eerste  tabel bovenaan. Heeft u bijvoorbeeld een neutraal of balanced profiel en haalde uw portefeuille op 31 maart van dit jaar een rendement onder de 7,60% dan had u eigenlijk beter in een indexportefeuille belegd.

Ondertussen zijn de markten verder gestegen en ook de beleggingen maar laat u niet in de luren leggen door uw bankier. Uiteraard zijn de indexportefeuilles en trackers eveneens verder gestegen. Wil u eens een vrijblijvend en onafhankelijke analyse van uw beleggingen. Maak gerust een afspraak of geef uw portefeuille door aan de Vermogensgids.

Hieronder heb ik ter informatie de historische prestaties (sinds 2012) van de neutrale of gebalanceerde fondsen van de Belgische banken en beheerders op een grafiek weergegeven. Wil u weten wat de enige bank is die pas vorig jaar geklopt werd door de indexportefeuilles? Kom gerust langs op kantoor.

Neutrale fondsen versus indexportefeuille neutraal