Overslaan en naar de inhoud gaan

Investeren in beursgenoteerd vastgoed met korting, lagere kosten en zonder beurstaks, tijdelijk kan het.

Tim Nijsmans, 25-04-2019
Rusthuizen Aedifica

Kapitaalverhoging Aedifica geeft opportuniteiten

Gisteren 24 april maakte Aedifica, de vastgoedgroep met focus op rusthuizen, bekend dat ze extra geld gaan ophalen via de beurs. Deze kapitaaloperatie geeft u als belegger een unieke kans op fiscaal en kostenvlak.

Tip van de sluier

Ik licht voor jullie een tipje van de sluier van de vastgoed modelportefeuille op. Het aandeel of GVV (Gereglementeerde Vastgoedvennootschap) Aedifica zit in onze selectie. We houden van deze investering omwille van het hoge kwaliteit vastgoed dat Aedifica in portefeuille heeft. Met name focussen ze op rusthuizen en ander vastgoedprojecten gekoppeld aan senioren. Nadeel van de investering in Aedifica is de hoge waardering op de beurs en het beperkte dividendrendement in vergelijking met andere vastgoedbeleggingen

Kapitaalverhoging

Het extra geld dat Aedifica wil ophalen wil het in eerste instantie bij de oude aandeelhouders halen. In die optiek krijgt elke oude aandeelhouder één recht per aandeel Aedifica in bezit vanaf donderdag 25 april. Met drie van deze rechten kan je één nieuw aandeel Aedifica kopen aan 68 euro.

Hoe Aedifica kopen via de kapitaalverhoging?

Indien je nog geen aandelen Aedifica hebt dan kan je deze rechten op de beurs kopen. Deze rechten gaan vanaf morgen, donderdag 25 april, immers op de beurs noteren tot en met 2 mei. Je kan ze net op dezelfde manier kopen als een aandeel. U koopt drie keer zoveel rechten als je aandelen Aedifica wenst te kopen. Daarna geef u de instructie aan je bank of broker om in te gaan op deze kapitaalverhoging.
 

Aedifica logo

Waarom Aedifica kopen via de rechten?

Het grote voordeel van de aankoop via de rechten is besparing van beurstaks, kosten en mogelijk een koersvoordeel. De uitoefening van de rechten is een ‘primaire uitgifte’. Dat is een moeilijke term om te zeggen dat de aandelen nieuw zijn. Op die primaire uitgiftes is geen beurstaks verschuldigd. 

Omdat de rechten maar een fractie van de koers van een aandeel gaan noteren, is het aankooporder op het vlak van beurskosten en beurstaks ook zeer gunstig. De beurstaks en kosten van een bank zijn vaak procentueel.

Laat het duidelijk zijn dat door de aankoop van rechten je uiteraard meer betaalt dan de 68 euro intekenprijs. Die lagere intekenprijs mag zeker niet de enige reden zijn voor de belegging in Aedifica.

Wanneer de rechten voor deze kapitaalverhoging kopen?

De rechten kunnen een grillig koersverloop hebben. Bereken dus de faire waarde van de rechten. De correcte waarde van het recht is een derde van het voordeel dat je doet om met de rechten een aandeel Aedifica te kopen. Bereken het verschil van de koers van Aedifica en 68 euro en deel dit bedrag door drie. Staat de waarde van het recht rond of onder de uitkomst van deze berekening dan kan u de rechten kopen. Staat de waarde er fors boven dan kan u beter afwachten. Op het einde van de periode, tegen 2 mei, krijg je vaak nog verkopers die de prijs van het recht lager duwen. Let wel op dat als je op dat moment nog koopt, uw broker nog de aandelen kan bestellen. Vaak is de praktische deadline van de banken korter dan de juridische deadline.

Risico’s

De risico’s van vastgoedbeleggingen op de beurs zijn terug te brengen tot een rente-risico, schulden en het type vastgoed waar u in investeert. De laatste twee criteria zijn voor Aedifica zeer gunstig, zeker na de kapitaalverhoging op het vlak van schulden. Zorgvastgoed is een zeer stabiele vorm van vastgoed met lange termijn verhuring. Het nadeel is de immense populariteit bij investeerders waardoor de prijzen al sterk gestegen zijn.

Het rente-risico is bij vastgoed en dividend beleggingen zeer hoog. Deze beleggingen worden gekocht als alternatief voor obligaties. Ze zijn dus concurrentie voor vastrentende beleggingen zoals obligaties omwille van de hoge coupons. Bij een stijgende intrestvoet gaan nieuwe obligaties interessanter worden in vergelijking met vastgoed (klassiek en beursgenoteerd) en dividendaandelen. Het risico op dalende dividenden is dan klein maar de koers kan dan wel eens fors terugvallen.

Conclusie

Wens je een kwaliteitsnaam op te nemen in je (vastgoed) portefeuille dan is Aedifica een mooie investering. Het vastgoed is voor lange termijn verhuurd en het uitbatingsrisico is voor andere partijen. De groei van Aedifica maakt het ook interessanter voor grotere beleggers om te investeren en dat zal de beurskoers blijvend ondersteunen. De lage rente politiek van de centrale banken maken dit type investeringen zeer interessant. Let wel op dat bij onverwachte rentestijgingen je gewicht in dit type beleggingen niet te groot is geworden.

Update 03/05/2019:

Kapitaalverhoging is geslaagd en de koers van Aedifica gaat fors hoger omdat de grote beleggers massaal intekenen op nieuwe aandelen Aedifica. Goed nieuws voor de beleggers die onze tip gevolgd hebben.

Kom je graag meer details te weten over deze opportuniteit en heb je graag toegang tot de volledige modelportefeuilles, maak gerust een vrijblijvende afspraak.