Overslaan en naar de inhoud gaan

Voordelig beleggen in een Duits-Belgisch monopolie, het kan.

Tim Nijsmans, 07-06-2019
Hoogspanning

De zoektocht naar geld van Elia geeft een kans

Eergisteren 5 juni maakte Elia, de nutsgroep en eigenaar van de hoogspanningsnetwerken in België en een deel van Duitsland, bekend dat ze extra geld gaat ophalen op de beurs. Deze zoektocht naar nieuw geld geeft u als belegger een unieke kans op fiscaal en kostenvlak. Bij Aedifica had u in april/mei al een mooie kans om dit te doen, nu komt een ander interessant dividendaandeel met deze operatie.

Stabiel dividend

Het aandeel Elia zit in onze modelportefeuille. We hebben deze onderneming opgenomen in de inkomen & stabiliteitsportefeuille omwille van het natuurlijke monopolie en de quasi gegarandeerde dividendinkomsten. De Belgische gemeenten zijn de grootste aandeelhouder van Elia en hebben een grote voorliefde voor een stabiel dividend. Voor beleggers op zoek naar een stabiel inkomen en minder focussen op koersstijging, is Elia een interessante diversificatie. Goedkoop is het aandeel niet te noemen. In een omgeving waar de rente nog jarenlang laag kan blijven, heeft het zeker nut om dit type investering in portefeuille op te nemen.

De nutsgroep haalt het geld op bij zijn bestaande eigenaars zoals de gemeenten en het publiek. Elke bestaande aandeelhouder krijgt één recht per aandeel Elia in bezit vanaf donderdag 6 juni. Met acht van deze rechten kan je één nieuw aandeel Elia kopen aan 57 euro.

Hoe Elia kopen via de kapitaalverhoging?

Indien je nog geen aandelen Elia hebt dan kan je deze rechten op de beurs kopen. Deze rechten zijn te koop op de beurs en noteren tot en met 13 juni (tot 15u om te zetten in aandelen). Je kan ze net op dezelfde manier kopen als een aandeel. U koopt acht keer zoveel rechten als je aandelen Elia wenst te kopen. Daarna geef u de instructie aan je bank of broker om in te gaan op deze kapitaalverhoging.
 

Waarom Elia kopen via de rechten?

Het grote voordeel van de aankoop via de rechten is besparing van beurstaks, kosten en mogelijk een koersvoordeel. De uitoefening van de rechten is een ‘primaire uitgifte’. Dat is een moeilijke term om te zeggen dat de aandelen nieuw zijn. Op die primaire uitgiftes is geen beurstaks verschuldigd. 

Omdat de rechten maar een fractie van de koers van een aandeel gaan noteren, is het aankooporder op het vlak van beurskosten en beurstaks ook zeer gunstig. De beurstaks en kosten van een bank zijn vaak procentueel.

Laat het duidelijk zijn dat door de aankoop van rechten je uiteraard meer betaalt dan de 57 euro intekenprijs. Die lagere intekenprijs mag zeker niet de enige reden zijn voor de belegging in Elia.

Wanneer de rechten voor deze kapitaalverhoging kopen?

De rechten kunnen een grillig koersverloop hebben. Bereken dus de faire waarde van de rechten. De correcte waarde van het recht is een achtste van het voordeel dat je doet om met de rechten een aandeel Elia te kopen. Bereken het verschil van de koers van Elia en 57 euro en deel dit bedrag door acht. Staat de waarde van het recht rond of onder de uitkomst van deze berekening dan kan u de rechten kopen. Staat de waarde er fors boven dan kan u beter afwachten. Op het einde van de periode, tegen 13 juni, krijg je vaak nog verkopers die de prijs van het recht lager duwen. Let wel op dat als je op dat moment nog koopt, uw broker nog de aandelen kan bestellen. Vaak is de praktische deadline van de banken korter dan de juridische deadline.

Risico’s

De risico’s van dit type dividendaandelen op de beurs zijn terug te brengen tot een rente- en politiek risico. Het laatste criterium is voor Elia zeer gunstig, de gemeenten hebben een grote nood en belang bij de dividenden uit de hoogspanningsgroep. Politiek hebben de burgemeesters en schepenen ook hun connecties in Brussel uiteraard.

Het rente-risico is bij dit type dividend beleggingen zeer hoog. Deze beleggingen worden gekocht als alternatief voor obligaties. Ze zijn dus concurrentie voor vastrentende beleggingen zoals obligaties omwille van de hoge coupons. Bij een stijgende intrestvoet gaan nieuwe obligaties interessanter worden in vergelijking met vastgoed (klassiek en beursgenoteerd) en dividendaandelen. Het risico op dalende dividenden is dan klein maar de koers kan dan wel eens fors terugvallen. De centrale banken uit Europa en de VS hebben deze week nog maar eens laten blijken dat ze niet snel van hun lage rente visie gaan afstappen. Deze visie pleit voor beleggingen van het type Elia.

Conclusie

Wens je een stabiele naam op te nemen in je portefeuille dan is Elia een mooie investering. Een overheidsmonopolie en het steeds liquidere Elia-aandeel maakt het ook interessanter voor grotere beleggers om te investeren. Dat zal de beurskoers blijvend ondersteunen. De lage rente politiek van de centrale banken maken deze soort investeringen zeer interessant. Let wel op dat bij onverwachte rentestijgingen je gewicht in dit type beleggingen niet te groot is geworden.

Update 14/06/2019:

Kapitaalverhoging is geslaagd en de koers van Elia steeg al mooi omwille van de hoge interesse in de nieuwe aandelen Elia. Goed nieuws voor de beleggers die onze tip gevolgd hebben.

Kom je graag meer details te weten over deze opportuniteit en heb je graag toegang tot de volledige modelportefeuilles, maak gerust een vrijblijvende afspraak.