Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is het verschil tussen een klassiek beleggingsfonds en een indexfonds?

Tim Nijsmans, 29-03-2019
Photo by Chris Liverani on Unsplash

Laat ons misschien beginnen met een toelichting van wat een beleggingsfonds juist is. Als vermogensbeheerder zag ik vaak dat klanten de beleggingsfondsen klasseerden als aparte beleggingscategorie. De essentie is echter dat een beleggingsfonds een verzameling is van andere beleggingen. Een fonds bestaat voornamelijk uit aandelen of obligaties of een mengeling van de twee voorgaande. Een deelbewijs van een fonds is dus een stukje van de taart van een grote beleggingsportefeuille die een financiële instelling voor u beheert.

De manier waarop de financiële instelling dit beheert is het grote verschil tussen een klassiek beleggingsfonds en een indexfonds. Het fonds dat uw bank u adviseert is bijna altijd een klassiek beleggingsfonds. Het stuk van de beleggingsportefeuille dat u koopt bij de bank zal vaak door een afdeling van deze bank actief worden beheerd.

Als voormalig actieve fondsbeheerder kan ik vertellen dat de bank probeert aandelen te kiezen die de beurs gaan verslaan of obligaties die een mooi rendement opleveren. Jammer genoeg rekent de bank hier ook een hoge kost voor aan. Hierdoor starten de beheerders elk jaar met een achterstand van 1,5 tot 2%* tegenover de beurs. Het is een hele uitdaging om jaar in jaar uit deze achterstand in te lopen. Academisch onderzoek wijst er dan ook op dat de meeste actief beheerde fondsen niet slagen in hun opdracht. Erger nog, de fondsen die slagen om de markt te kloppen, blijven dat niet volhouden.

Indexfondsen

De andere optie in fondsbeheer is het eenvoudiger aanpakken. Als actief beleggen met hoge kosten geen goede resultaten geeft, waarom het niet simpel houden. De beheerders van indexfondsen kiezen voor het volgen van een gehele markt via een index van bepaalde beleggingen. Stel dat u de Amerikaanse aandelen wenst te volgen. In Amerika heeft men de zogenaamde S&P 500 index met de 500 grootste bedrijven op de Amerikaanse beurs. Deze lijst van aandelen uit de Verenigde Staten met hun gewichten is wat gekend staat als een beursindex. Het is een goede graadmeter voor de hele Amerikaanse beurs en eenvoudig te kopiëren.

U begrijpt dat het aankopen van al die aandelen vrij eenvoudig is. Er zijn geen keuzes te maken en via een eenvoudige berekening kan de fondsbeheerder elke dag de beleggingen opvolgen. Een gevolg van deze rechtlijnige en transparante aanpak zijn de lage kosten. De beheerkosten voor deze indexfondsen zijn amper 0,10% tot 0,30%*. Dit grote verschil met de klassieke beleggingsfondsen is één van de belangrijkste redenen waarom indexfondsen beter presteren.

Het verschil tussen beide methodes van beheer zien we dan ook in de echte resultaten. Jaar na jaar blijken de klassieke actieve beleggingsfondsen het onderspit te delven tegen deze eenvoudige en heldere indexfondsen. Jammer genoeg verdienen banken op deze indexfondsen niet genoeg geld. Ze zijn daarom meestal niet in het gamma te vinden van klassieke banken.  Gelukkig zijn er ondertussen heel veel indexfondsen die op de beurs noteren. De beursgenoteerde indexfondsen krijgen ook wel eens de naam trackers of ETF’s (Exchange Traded Fund). Via uw broker of beursvennootschap kan u deze interessante beleggingen dan ook eenvoudig aankopen. Deze aankopen gebeuren op exact dezelfde manier als voor aandelen.

Als vermogensgids kan ik u helpen met uw eerste stappen op de beurs en neem ik u graag mee in deze wereld van indexfondsen.  Contacteer me vrijblijvend voor een gesprek over uw beleggingen.

*Actieve beleggingsfondsen hebben gemiddeld een jaarlijks kostenpercentage van 1.5% tot 2%. Indexfondsen of trackers hebben daarentegen gemiddeld een jaarlijks kostenpercentage van 0.10% tot 0.30%.