Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat zijn goede beleggingen voor na de corona crash? Stap mee in de tijdmachine.

Tim Nijsmans, 16-03-2020
Paniek

Beeld je in dat je een tijdmachine hebt en twee maand in de toekomst kan springen. We zijn mei en het virus en de maatregelen zijn nu onderdeel geworden van het dagelijkse leven. Hoe zou het op vlak van beleggen dan staan? Welke beleggingen doen het goed en welke zijn te vermijden?

Om deze oefening te maken moeten we natuurlijk een aantal uitgangspunten hebben. Het eerste uitgangspunt is dat de wereld blijft draaien, hoe moeilijk dat het soms is om dat vandaag te zien. De tweede veronderstelling is dat mensen zich zullen aanpassen aan nieuwe situaties. De derde veronderstelling is dat het huidige economische en monetaire beleid zal verdergezet worden. Lijken dat faire en correcte uitgangspunten? Met deze informatie kan ik aan de slag om een aantal situaties te schetsen:

Laat me trouwens duidelijk zijn dat ik de menselijke gevolgen van het corona virus niet onderschat. Ik steun ook de maatregelen om de verspreiding van het virus te vertragen. Deze blog gaat enkel over hoe dit beleggingen gaat beïnvloeden.

1. De rente is nog lager dan voorheen en het geld is dus nog goedkoper geworden

De reactie van de centrale banken, die aangestuurd worden door de overheid, is een verderzetting van hun strategie. Net als tijdens de financiële crisis komt de Federal Reserve, Europese Centrale Bank en de andere centrale bankiers met het vertrouwd recept. De rentes worden verlaagd waar het kan, de banken krijgen extra geld én er gaat opnieuw extra geld bijgedrukt worden. Dit nieuwe geld zal gebruikt worden om leningen van de overheid en bedrijven op te kopen. De gevolgen van deze strategie voor de rente kan u op onderstaande grafiek zien.

Gemiddelde rentes in de 10-jarige obligaties (rood) en korte termijn rente (blauw) van de drie grootste centrale bankiers in de wereld.

rentevoeten centrale bankiers

Gevolg voor uw beleggingen


Uw rente op spaarrekeningen gaat, waar het kan, nog lager. Tak21 winstdeelnames staan onder druk. Groepsverzekeringen, VAPZ, IPT en alles wat voor je pensioen zou moeten dienen, levert onmiddellijk minder en minder op. Een deel van die beleggingen zal door de negatieve rente zelfs beetje bij beetje achteruit gaan.

De zoektocht naar een ‘zeker’ alternatief zal hernemen. De waarden die voor de corona crisis het al goed deden, komen snel terug. We spreken dan over de veiligste onder de dividend- en vastgoedaandelen. Bedrijven die een inkomen hebben dat vastligt met stevige garanties. Die garanties kunnen van de overheid komen maar ook door situaties waar klanten niet zomaar weg gaan of hun huur kunnen opzeggen. Hierbij denk ik aan vastgoedverhuur voor rusthuizen of andere particulieren. Een aantal namen kan je te weten komen door in te schrijven op de webinar, zie onderaan dit artikel.

2 Overheden blijven stimuleringsplannen lanceren

De overheden lanceren samen met hun corona maatregelen ook plannen om de bedrijven en particulieren te ondersteunen. Niemand wint als door deze tijdelijke en uitzonderlijke ingrepen de bedrijven overkop gaan. Wanneer we in mei toekomen zullen we zien dat deze maatregelen van kracht blijven en uitgebreid worden. De begrotingen gaan in het rood maar door de opkopende centrale bankiers maakt dat op korte termijn niet uit. De controle op begrotingen is ook losgelaten door de regeringen en de Europese Commissie.

De plannen van de verschillende overheden bestaan uit noodkredieten, uitstel van belastingen en extra overheidsinvesteringen. Dit is gericht op het levend houden van grote bedrijven en de jobs daaraan gekoppeld. Deze aanpak zal ervoor zorgen dat het grootste deel van de ondernemingen de crisis kan overleven. Het zal een slecht jaar worden voor vele bedrijven. Bij het hernemen van de economie zullen deze ondernemingen echter de kans krijgen om verder te werken.

Is dit een garantie voor economisch herstel?

Garanties bestaan niet in deze wereld. Het geeft ons echter een grote kans op een heropleving. Beursgenoteerde ondernemingen zijn vaak grotere ondernemingen. Het voordeel van een grotere onderneming is toegang tot de financiële markten. Een deel van de triljarden cash die nu langs de zijkant zijn gezet, zoeken over twee maanden een rendabele belegging. Verzekeraars, pensioenfondsen en banken zullen wanhopig op zoek gaan naar ‘veilige’ beleggingen die geen negatieve rentevoet hebben. De beursgenoteerde bedrijven kunnen dan obligaties uitgeven die met lage rentevoeten van 1% of 2% gretig zullen opgekocht worden. Het zou me zelfs niet verbazen dat de beste bedrijven ter wereld geen rente op deze obligaties zullen betalen. 

De KMO zit ondanks steun aan de banken in een moeilijker parket. Hij moet bij de bange bank krediet krijgen of hopen dat de overheidsmaatregelen hem bereiken. Indien deze KMO’s in de problemen komen, zullen grotere ondernemingen hun kans zien om hen over te nemen. Deze grotere ondernemingen staan soms op de beurs. Indien ze op de beurs staan, zitten ze mogelijk in uw ETF’s.

Gevolg voor uw beleggingen:


De grote beursgenoteerde ondernemingen hebben toegang tot de kapitaalmarkt. Zij zullen met steun van de markt en de overheid overleven. Via ETF’s die de grotere aandelen volgen, zal u geïnvesteerd zijn in deze lange termijn winnaars. Deze aandelen zakken mee in de huidige crisis. Volgens mij is dat een kans.

Beleg dus regelmatig in deze ondernemingen via bijvoorbeeld ETF’s. De spreiding is in deze trackers enorm. Indien een aantal beursgenoteerde bedrijven dan toch in de problemen zouden komen, heeft dit amper effect op uw portefeuille. De overlevers zullen nog sterker staan en met de lage rente in hun rug fors herstellen. Een voorbeeld van dit type ETF of tracker zal toegelicht worden op de webinar. Zie onderaan het artikel voor meer informatie.


3. De beurs is een tijdmachine

Ik ben dit artikel begonnen met het beeld om in een tijdmachine te stappen. Dat is ook wat de financiële markten elke dag doen. Eén van de grote misvattingen over de aandelenmarkt is dat die enkel reageert op actueel nieuws. Zo werkt het hoofd en de emoties van een belegger niet. Bij een aankoop of verkoop gaat een belegger bewust of onbewust alle toekomstige risico’s en opportuniteiten bekijken. Hij of zij zal dat dan allemaal proberen verrekenen in één koers van zijn of haar belegging. Neem nu de verwachtingen van al die beleggers tegelijk, een aandeelkoers is het resultaat daarvan. Daarom dat beurzen sneller dalen in een crisis maar ook voor het einde van een crisis al terug hoger staan. Het dieptepunt van de markten valt samen met het hoogtepunt van pessimisme van de beleggers. 

Uiteraard is dat punt niet te voorspellen. Iedereen voelt wel aan dat de markten overdrijven in positieve en negatieve zin. Waar zitten we nu? Ik kan enkel meegeven dat de paniekindicatoren op records staan. Hieronder heb ik de Fear en Greed index van CNN gezet. De angst staat er op een recordniveau. Wat ik hiermee wil duidelijk maken is dat je niet moet wachten op het einde van de corona crisis. Op dat moment staat de beurs waarschijnlijk al 10 tot 20% hoger dan zijn dieptepunt.
 

angst en hebzucht indicator

Conclusie

De kans is zeer groot dat indien we een maand of twee in de toekomst zouden kunnen kijken er vandaag al mooie koopjes te doen zijn op de markten. Een combinatie van een gespreide portefeuille met trackers (ETF’s) eventueel aangevuld met de saaiste onder de dividend- en vastgoedaandelen zal zorgen voor een mooie en winstgevende portefeuille.

Hopelijk hoort u nadien niet bij de beleggers met veel cash die me laten weten dat: “de volgende keer als het nog eens daalt … dan ga ik kopen”. 

Ik ga dieper in op deze crisis en opportuniteiten op de financiële markten en wat mogelijk is met je beleggingen in een webinar, een online opleiding. De toegang is gratis voor klanten en 50 euro voor niet-klanten.

Je kan inschrijven door te mailen naar tim@vermogensgids.be en na ontvangst betaling krijgt u de uitnodiging voor de webinar.

Je kan betalen via overschrijving van 50,00 euro op BE56 7310 4689 1488 op naam van Manibus BVBA.

Of via de Paypal knop hieronder:

Paypal
Meer details:

http://www.vermogensgids.be/blog/webinar-online-opleiding-hoe-overleeft-mijn-kapitaal-de-corona-crisis

Contacteer me om je te helpen geleidelijk kwaliteitsvolle beleggingen te doen met mooie resultaten.